Dužina puta: 100km

Vrijeme trajanja: 4 – 5 sati

Ova ruta prolazi gotovo svim dijelovima NP Durmitor, par vrhova, obroncima, kanjonom, autentičnim durmitorskim selima, šumama, jezerima, vidikovcima na Pivsko jezero, sa dužinom od 100km, i visinskom razlikom od 2700m, što ovu turu čini jednom od najtežih crnogorskih. Međutim, cijena je vrijedna – sama priroda, pogled, vazduh, čistoća, nepristupačnost, sloboda!

Početak puta vodi kroz selo Pitomine.

Nastavak putovanja preko atraktivnog predjela Velikog Štuoca gdje je nadmorska visina iznad 2050 metara. Zaustavljanje radi razgledanja i fotografisanja predjela kanjona rijeke Tare, najdubljeg u Evropi.

Nakon toga slijedi selo Crna Gora, koje se nalazi na obroncima kanjona rijeke Sušice. Kanjon je prohodan samo u ljetnim mjesecima, i krajem proljeća kada rijeka formira periodično jezero, koje spada u jedno od najljepših Durmitorskih. Nastavak uz više pauza radi razgledanja i fotografisanja.

Nakon sela Nedajno put se nastavlja na Trsu, gdje možete ručati u nacionalnom restoranu. Naime, možete uživati u durmitorskim specijalitetima od organskih i prirodnih sastojaka (jagnjetina, kačamak, cicvara itd.). Ukoliko ne želite ručati u restoranu, možemo napraviti piknik u prirodi. Ovaj dio puta prolazi kroz šumu, kao i kroz prekrasne pašnjake, a pruža besprekoran pogled prema zapadu, na planine Pive kojom dominira Maglić (2386 mnv).

Dio koji slijedi iza Trse karakterističan je po pašnjacima, brojnim stadima ovaca i krava, razbacanim dubokim dolinama i rustičnim seoskim putevima. Pogledajte zadnju četvrtinu puta. Južna strana Durmitora, sa dolinama Todorov i Dobri do, u uskoj vijugavoj stazi i regiji koja gotovo da nema drveta. A u daljini dominira prepoznatljivi vrh Durmitora – greda Sedlo i velika krivine “Z” ispod njega (1900mnv).

Dalje prolazimo strmom stazom uz neobičan vrh Stožine, zatim kroz Pošćenski dio, uz skijalište Savin Kuk i brojne planinarske kolibe koje su posljednjih godina gotovo “nikle” oko njega, čime se naša avantura završava.

PO VOZILU

120 €

Maksimum 4 osobe

KONTAKTIRAJTE NAS

    Ime i prezime *
    Email Adresa *
    Telefon *
    Naslov *
    Vaša poruka *